NAVIGACE
Uspořádání kuchyňských zón Interiér Kuchyně 

Uspořádání kuchyňských zón

Základem každé kuchyňské linky je především to, aby byla kvalitně zpracovaná, designově podle vašich přání a potřeb, ale také, aby byla plně funkční, což v praxi znamená, že budete mít veškeré potřebné věci a spotřebiče vždy po ruce a v kuchyni se budete cítit dobře. Kuchyně je považována za srdce vaší domácnosti, a ať chcete nebo ne, strávíte v ní denně mnoho času.

Kuchyně od truhláře či z kuchyňského studia?

Kuchyňskou linku si můžete nechat zhotovit v kuchyňském studiu nebo u truhláře. Pokud si necháte zhotovit kuchyň na míru u truhláře, budete moci využít každý centimetr vašeho kuchyňského prostoru. Žádný prostor tak nezůstane nevyužitý. Stejně tak i skříňky, které budete chtít do vaší nové kuchyně umístit, budou zhotoveny truhlářem na míru, tj. dle toho, jak široké, vysoké a dispozičně řešené je potřebujete.  Kuchyňská studia mají oproti truhlářům tu výhodu, že máte ihned představu, jak bude vaše kuchyňská linka vypadat. Vybíráte většinou podle kuchyňských linek, které si můžete na vlastní oči prohlédnout v kuchyňských showroomech. Nedostatkem těchto kuchyní je však to, že si musíte kuchyňskou linku sestavit z již předem definovaných rozměrů kuchyňských skříněk a téměř nikdy nesestavíte svou kuchyň tak, abyste využili bezezbytku celý prostor vaší kuchyně.

usporadani-kuchynskych-zon-I

Zdroj: http://homeidb.com | Kuchyňská linka

Kuchyňské zóny

Před tím, než si kuchyňskou linku objednáte, promyslete si, jak budou do prostoru umístěny jednotlivé kuchyňské zóny.

  • Varnu zónu byste neměli umisťovat doprostřed kuchyně, nýbrž spíše ke kraji.  Nad varnou deskou nebo plynovým sporákem by měla být nainstalována kvalitní digestoř, která bude zajišťovat odsávání kuchyňských par a pachů vznikajících při vaření. Trouba se většinou dává hned pod varnou desku nebo umístí do kuchyňského korpusu ve výšce vašich očí. Výhodou této druhé varianty je především jednodušší manipulace a kontrola při pečení pokrmů.
  • Mycí zóna, tj. dřez, baterie a myčka, by měla být minimálně metr od varné zóny.
  • Pracovní plocha mezi mycí a varnou zónou by měla v kuchyni sloužit jako prostor pro přípravu vaření. Vzhledem k tomu, že se na tomto prostoru odehrává nejvíce činností, měl by být veliký minimálně jeden metr. Pokud vám tato pracovní plocha nestačí, zauvažujte o možnosti rozšířit vaši kuchyň o kuchyňský ostrůvek, který je pro přípravu vaření ideální.
  • Zóna pro skladování potravin představuje skříň na potraviny, lednici a mrazák. Police ve spižní skříni by měly být rozplánovány tak, abychom do ní pak umístili všechny potřebné potraviny. Velmi moderní je použít do potravinové skříně drátěný kuchyňský program nebo různé výsuvné systémy a organizéry. Lednici a mrazák můžete pořídit buďto samostatně nebo jako kombinaci. Zvolit můžete variantu volně stojící lednice nebo vestavěnou. Současným trendem však bývají spotřebiče kombinované a vestavěné. Skladovací zóna by měla být umístěna nejblíže dveřím, abyste mohli nákup ihned po příchodu vyskladnit.

Základem správného plánování kuchyně je to, abyste nemuseli při přípravě pokrmů pobíhat sem a tam, ale měli vše pěkně po ruce. Při výběru spotřebičů do vaší nové kuchyně sledujte kromě jejich rozměru, ceny a funkcí i to, jakou energetickou třídu mají. Kupujte výhradně spotřebiče energetické třídy A, jelikož jsou pak náklady na spotřebovanou energii mnohem nižší, než u spotřebičů třídy B nebo C.

SOUVISEJÍCÍ PŘÍSPĚVKY

OKOMENTUJTE